Psychiater Post

Hoe verloopt een individuele behandeling?

Een typische individuele behandeling met psychotherapie bij mij verloopt als volgt:

U heeft een eerste gesprek waarin we tot een formulering van uw klachten proberen te komen. Vervolgens zien we elkaar elke 14 dagen, bij voorkeur op een vast tijdstip, meestal 45 minuten per keer, soms 20 minuten. In de eerst volgende (1-5) gesprekken proberen we te begrijpen waar de klachten vandaan komen (waar komt u vandaan, wie bent u) en welk behandeldoel u hebt (waar wilt u naartoe). Ook proberen we uit te zoeken hoe uw problemen binnen de psychiatrie of de psychotherapie worden genoemd. Wanneer dat nodig is geef ik uitleg over verschillende aspecten van de diagnose (psycho-educatie) en adviseer ik over teksten die u daarover kunt lezen. 


Het komt regelmatig voor dat u dit allemaal al weet als u bij mij komt. Dan kunnen we direct beginnen met oplossingen te bedenken. Soms duurt het toch wat langer voordat we dit weten. Maar na een aantal keer moet er toch altijd een duidelijk behandelplan zijn. Meestal is het belangrijkste doel van uw therapie om grip te krijgen op de klachten. Door de klachten kunnen ook andere problemen zijn ontstaan zoals werk- of relatieproblemen of het ontbreken van vaardigheden om sommige delen van het leven aan te kunnen. Soms is het een doel om een professional te vinden die u steunt bij het omgaan met langdurige problemen. 


Wanneer we weten wat uw doelen zijn gaan we zoeken naar mogelijkheden om u daarbij te helpen. Dat kan bij mij zijn maar ook bij iemand anders. Veel mensen blijven enige tijd bij mij voor psychotherapie en/of medicamenteuze therapie of ondersteunende begeleiding.